Românii sunt împovărați de facturile uriașe! Cu toate că iarna trecută nu a fost una geroasă, bucureștenii au plătit facturi uriașe la întreținere. Cei care și-au montat repartitoare spun că au plătit dublu sau triplu facturile.
„Am avut o experienta, am avut ani de zile repartitoare, reglam asa la 3 si ceva ca sa nu dam la 5 sa mai facem economie, tremuram si de frig, plateam si preturi exorbidante. E mai convenabil si mai ieftin fara repartitoare”, a spus un bucureștean pățit reporterilor Realitatea Plus.
Iar în această situație sunt tot mai mulți români. Reprezentanții asociațiilor de proprietari susțin că bucureștenii care au în continuare repartitoare instalate au plătit facturi chiar și de două ori mai mari. Spre exemplu, factura la întreținere a ajuns și la 1.000 de lei pentru un apartament cu două camere și au fost cazuri în care pentru un apartament cu trei camere costul a ajuns la 1.500 de lei.
„La mine in bloc nu avem repartitoare, tot se bat firmele sa vina sa puna pentru ca e mai bine fara repartitor, platim mai mult cu 30 de lei fata de cei cu repartitoare, cei care au se plang mereu ca au defectiuni. Au fost mai mari cu 25-30%”, a spus un administrator reporterilor.
Chiar și fără repartitoare, facturile au fost mai mari. Asta în condițiile în care mii de blocuri nu au primit apă caldă și căldură iarna trecută.
Potrivit statisticii, aproximativ 60% din proprietarii cu repartitoare plătesc mai mult la căldură decât cei din blocurile fără repartitoare.
Specialiștii avertizează
Semnalul de alarmă a fost tras de către președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, Radu Opaina. Deși dacă s-ar face o raportare la temperaturile pozitive din iarna trecută, facturile de întreținere ar fi trebuit să fie cam cu 20%, mai mici, în realitate s-a întâmplat exact invers. Astfel, s-a înregistrat un număr record de facturi cu sume peste 1.000 de lei lunar. De exemplu, pentru un apartament de trei camere s-au plătit și 1.500 de lei numai pentru căldură.
Cei mai afectați au fost locuitorii din blocurile „comuniste”, unde există montate repartitoare pe calorifere.
De exemplu, potrivit Realitatea Plus, într-un astfel de bloc, pentru o temperatură nu mai mare de 19 grade Celsius, factura din noiembrie a fost de 900 de lei.
În blocurile cu repartitoare, e estimat Opaina, facturile sunt cam cu 60% mai mari decât este normal. O parte din vină ar aparține și președinților de asociație, “care, în loc să aplice legea și să respecte prețurile din piață, așa cum sunt ele, le aplică greșit și produc prejudicii prin creșterea întreținerii”, a explicat Radu Opaina.