Uneori, să adormi repede poate fi dificil, indiferent de cât de obosit ești. Fie că este vorba de stres, anxietate, vreme caldă sau alte motive, mulți dintre noi se confruntă cu probleme de somn.
Din punct de vedere statistic se estimează că unul din trei oameni va avea probleme cu somnul la un moment dat în viață. Dacă te-ai săturat să te răsucești și să te foiești în pat, o tehnică numită shuffle cognitiv, ar putea fi soluția.
Ce este tehnica „shuffle” ?
Shuffle-ul cognitiv este o tehnică mentală creată pentru a întrerupe ciclul gândurilor repetitiv, care adesea ne ține treji. Dr. Karan Rajan, descrie această tehnică pe platforma TikTok ca fiind „versiunea biologică a menținerii butonului de oprire apăsat”, pentru creierul tău. Prin trecerea aleatorie prin gânduri, această metodă ajută la liniștirea minții și te ajută să adormi rapid.
Copiii care sforăie ar putea avea această boală: află cât de gravă este și când trebuie să mergi la medicCum funcționează?
Pentru a încerca shuffle-ul cognitiv, începe prin a alege un cuvânt, de preferat unul fără litere repetate, precum „somn”. Apoi, încearcă să găsești cât mai multe cuvinte care încep cu fiecare literă a cuvântului ales și vizualizează-le.
De exemplu:
Pentru litera S, gândește-te la cuvinte precum „soare”, „sabie”, „stea”.Pentru litera O, vizualizează „ochi”, „oglindă”, „ou”.
Dr. Rajan subliniază importanța vizualizării fiecărui cuvânt deoarece acest lucru seamănă cu simularea unor micro-vise, acele imagini fugare care apar în timp ce ești în starea de pre-somn. După ce te plictisești de o literă, treci la următoarea. Scopul este de a-ți ocupa mintea cu aceste gânduri neutre până când adormi în mod natural.
Știința din spatele metodei
Shuffle-ul cognitiv, cunoscut și sub numele de Imagining Serial Diverse (SDI), a fost dezvoltat de profesorul universitar Dr. Luc P. Beaudoin, specializat în științe cognitive. Tehnica funcționează prin distragerea atenției creierului de la gândurile stresante sau intruzive, promovând relaxarea și facilitând adormirea.
Primele simptome ale depresiei. Cum îți dai seama că ai nevoie de ajutor
Această metodă funcționează deoarece imită modul în care creierul nostru trece în mod natural în starea de somn. Prin trecerea aleatorie prin cuvinte și vizualizarea lor, îți oprești efectiv procesele cognitive active care te mențin treaz. Este ca și cum ai pune mintea pe „stop”, în loc să controlezi fiecare gând.
Încearcă și tu
Dacă te confrunți cu gânduri care îți obosesc mintea la culcare, shuffle-ul cognitiv este o metodă simplă și fără costuri pe care merită să o încerci.
Este o modalitate blândă de a te relaxa și mulți oameni o găsesc eficientă în a adormi în câteva minute. Așadar, data viitoare când ai probleme cu somnul, alege un cuvânt și începe shuffle-ul, care ar putea fi cheia pentru un somn odihnitor.
Sursă text: Click!Sănătate