În inima Europei, chiar la granița dintre Croația și Serbia, există un teritoriu nerevendicat de nimeni. Un ceh a proclamat regiunea drept stat și l-a denumit Liberland. Micronațiunea nu este, însă, recunoscută ca țară oficială.
Deși nu este recunoscută ca țară de către comunitatea internațională, teritoriul numără în prezent aproximativ 7 mii de rezidenți. Aflat la granița dintre Serbia și Croația, micronațiunea se întinde pe aproximativ 7 kilometri pătrați, ceea ce o face mai mare decât Vatican și Monaco.
„Chiar și înainte să aflu de Liberland, eu și soțul meu am avut ideea să ne mutăm undeva diferit. Nu vrem să schimbăm locurile în care am stat până acum, dar pur și simplu nu au fost pentru noi,” a spus un cetățean nou mutat în regiunea care se vrea a deveni stat independent.
Liberland, sau Free Republic of Liberland, a fost fondat în 2015 de către un activist ceh. Încă din primele momente, acesta a creat controverse pe harta Europei. Experții juridici din Serbia și Croația au declarat că, în conformitate cu dreptul internațional, activistul ceh Vit Jedlicka nu are niciun drept să revendice teritoriul. Între timp, însă, nimeni nu a revendicat cei 7 kilometri pătrați, așa că Liberland a rămas în picioare.
Vit Jedlicka, fondatorul Liberland, este un politician eurosceptic din Republica Cehă. El a fost ales primul președinte al teritoriului de către doi prieteni, care s-au mutat cu el în regiune. Teritoriul a rămas nelocuit după ce Iugoslavia s-a destrămat și au apărut alte țări. Croația și Serbia au decis la vremea respectivă ca granița lor să fie Dunărea. Croația susține că teritoriul ar aparține Serbiei, însă acesta nu a fost niciodată revendicat.
Între timp, oamenii și-au făcut însemne oficiale. A fost proiectat drapelul micului stat, pe care rezidenții îl arborează cu mândrie.