Mai este o lună până la Paște, iar în această perioadă majoritatea credincioșilor ortodocși țin post. Dacă și tu te numeri printre cei care țin Postul Paștelui și nu știi ce să mai mănânci, ai nimerit în locul potrivit.
Astăzi îți propunem o rețetă simplă și delicioasă de tocană de vinete cu legume de post cum numai la mama acasă ai mai mâncat. Tot ce trebuie să faci este să urmezi indicațiile de mai jos, iar la final vei obține un preparat savuros care te va duce instant cu gândul în copilărie.
Ingrediente:
2-3 vinete1 ceapă2 ardei grași2-3 roșii coapte 3 căței de usturoi50 ml ulei de măsline)Sare și piper după gust1 legătură de pătrunjel proaspăt1 ardei iute (opțional)
Mod de preparare:
Pentru început se spală vinetele și taie în cuburi de mărime medie, fără a le curăța de coajă. Apoi se curăță și se toacă și celelalte legume, pentru a le avea la îndemână când aprinzi aragazul.
După, într-o cratiță pune uleiul la încins și adaugă ceapa tocată mărunt și las-o să se călească. Adăugă apoi ardeiul gras tocat în cuburi sau fâșii și usturoiul tocat mărunt. Călește totul împreună pentru 5-7 minute, până când ardeii se înmoaie.
Pasul următor este să adaugi cuburile de vinete în tigaie și să amesteci bine pentru a se acoperi cu ulei și a se combina cu celelalte legume. Continuă să le gătești la foc mic, amestecând din când în când, până când vinetele se înmoaie și încep să se rumenească ușor.
Ulterior, pune roșiile tăiate cuburi amestecând bine și lasă tocănița să fiarbă la foc mic, acoperită cu un capac, pentru aproximativ 20-30 de minute, până când legumele sunt bine gătite și sosul s-a îngroșat.
Dacă îți place mancarea picantă, poți adăuga și ardeiul iute tocat mărunt și poți servi tocana cu mămăliguță caldă.