”Botezul viilor”, tradiția din moși-strămoși pe care gorjenii o păstrează și astăzi cu sfințenie pentru a-și proteja recoltele și pentru a avea un rod bun la toamnă.
În România există foarte multe obiceiuri și tradiții pe care oamenii le-au moștenit de la înaintașii lor și pe care le păstrează și astăzi cu sfințenie pentru a fi feriți de rele, dar și pentru a avea parte de prosperitate.
Printre acestea se află și ”Botezul viilor”, o tradiție foarte veche pe care locuitorii comunei Bălănești, din județul Gorj, încă o mențin.
Anual, pe data de 1 februarie, atunci când este prăznuit Sfântul Mucenic Trifon, preoții sfințesc apa și stropesc viile, pentru ca acestea să fie protejate de molimi și de insecte și să dea rod bun.
”Cu ocazia sărbătoririi Sfântului Trifon, aici la Bălănești ne adunăm ca în fiecare an, menținând acest obicei și această tradiție. Ne adunăm aici cu colegii, cu autoritățile locale, cu localnicii, care țin să ducă mai departe tradiția aceasta a Bălăneștiului, viticultura. Noi suntem alături de ei și încercăm să aducem o rugăciune către bunul Dumnezeu prin intermediul Sfântului Trifon, care a alcătuit această rugăciune ca să alunge molimile sau insectele dăunătoare pentru holde, în general, și în special acum pentru viile acestea. Noi încercăm să facem ca omul să fie cât mai bun și ca omul să fie cât mai bun și cât mai sănătos, trebuie să sfințim, alături de el, și natura. Și de aceea, nu lăsăm să treacă pe lângă noi nemarcată această sărbătoare a Sfântului Trifon. Dumnezeu să îi binecuvânteze pe cei ce se ocupă de acest obicei”, a declarat preotul Remus Daniel Hirghiduș de la Parohia Bălănești, potrivit AGERPRES.
Duhovnicul spune că oamenii trebuie să se roage și pentru sănătatea naturii așa cum se roagă pentru sănătatea lor sufletească și trupească.
”Este un moment foarte important, dacă la om dăunează bolile și omul trebuie să vină la biserică și să se roage pentru sănătatea sufletească și trupească, la fel și aici trebuie să ne ocupăm noi, oamenii, de natură, pentru că natura ne-a fost dată nouă ca dar de la Dumnezeu și noi trebuie să avem grijă de ea, s-o îngrijim, s-o ocrotim și să o facem folositoare pentru noi și pentru semenii noștri”, a mai spus preotul.
La rândul său, Vasile Cochină, un inginer horticol în vârstă de 79 de ani, afirmă că a crescut cu această tradiție pe care a preluat-o de la bunicul său.
”Este o tradiție trăită de mine de când eram copil, înainte de colectivizare, deci înainte de 1960. Bunicul meu avea o suprafață mare de vie, undeva într-un deal, și de Sfântul Trifon veneau rude, prieteni, negustori de la Târgu Jiu, cărora le ducea vin spre vânzare și urcau cu săniile în deal, era foarte frumos, era extraordinar. Acolo aveau o pivniță mare, cu cerdac, desfundau hârdăul de trânc. Trâncul este o băutură făcută din fructe, foarte acidulată, dulce, bună, puțin alcoolică, nu are mai mult de 4-5 grade”, a transmis Vasile Cochină.