Un startup de cercetare din Statele Unite a dezvăluit că lucrează la primul sistem de transplant de cap, folosidn atât inteligența artificială, cât și cele mai noi cuceriri în domeniul roboticii. Practic, scopul este acela de a muta un cap uman de pe un corp bolnav pe altul funcțional.
Dacă totul funcționează cum trebuie, după ce capul este “instalat” pe noul corp, beneficiarul se va bucura de un corp cu membre și organe sănătoase, scrie IFL Science, care citează Longevity.Technology, Într-un videoclip de prezentare, compania BrainBridge susține că utilizarea roboticii va ajuta la accelerarea procesului de transplant, pentru că un chirurg uman, fără acest ajutor, nu este suficient de rapid pentru a se asigura menținerea “în viață” a capului pe durata procedurii.Astfel, doi roboți vor opera simultan asupra donatorului și a primitorului, evident sub atenția supraveghere a personalului uman. Corpurile donatorilor ar proveni de la oameni tineri, altfel sănătoși, care sunt în moarte cerebrală, iar capetele ale unor persoane care suferă de boli incurabile, afecțiuni neurodegenerative sau rănile foarte grave.
Compania BrainBridge spune că procedura nu va afecta „conștiința, amintirile și abilitățile cognitive ale primitorului”. Ceea ce este însă cu adevărat înspăimântător este estimarea specialiștilor că un cap schimbat de pe un corp pe altul ar fi „capabil să reziste câteva sute de ani”.Noul proiect a readus în discuție cazul controversatului neurochirurg Sergio Canavero, care în 2017 a susținut că a reușit un transplant de cap, dar se pare că ambii pacienți au murit chiar înainte să înceapă operația.Tehnica propusă de Canvero are cel puțin un punct comun cu cea a chirurgiei BrainBridge, prin aceea că amândoi propun să folosească polietilenglicolul (PEG) pentru a izola nervii tăiați.