Horațiu Potra, mercenarul pe care anchetatorii îl suspectează că ar fi pregătit acțiuni destabilizatoare în Capitală, nu se află pentru prima dată în atenția oamenilor legii. Fost luptător al Legiunii Străine Franceze a fost trimis în judecată de DIICOT în 2010, alături de alte șase persoane, pentru trafic de droguri și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Potra era acuzat că a înființase o cultură de cannabis la ferma pe care o deținea în Mediaș, drogurile fiind vândute de „locotenenții” săi într-un local din oraș deținut tot de acesta. La o diferență de doar câțiva ani, pe numele său a fost deschis un nou dosar privind amenințări la adresa unui fost șef Romgaz.  

După ce și-a încheiat activitatea de luptător în Legiunea Străină Franceză, Horațiu Potra a revenit în țară, unde s-a apucat de afaceri. Într-o primă fază, acesta a devenit proprietarul unei ferme zootehnice din Mediaș, dar și a unui local din oraș. 

Ambele afaceri au intrat rapid în atenția oamenilor legii. În 2010, în zona Mediaș se răspândise informația că la ferma fostului luptător al Legiunii Străine Franceze se cultivă cannabis. Procurorii DIICOT, care au deschis o anchetă, au susținut că la local acestuia erau vândute droguri prin intermediul unuia dintre angajații săi. Interceptările confirmă că cei supranumiți ”locotenenții” lui Potra vindeau droguri. În convorbirile telefonice interceptate referirile la cannabis n u se făceau, în mod evident, direct, ci se folosea un limbaj codificat. Cei implicați în rețea se refereau la drog folosind cuvinte precum “gloanţe”, “muniţie” sau ”cozonac”. 

Datele din dosar arată și că membrii grupării lui Potra au avut o cârtiță în sistem, care i-a avertizat că sunt vizați de o anchetă DIICOT.

“Vezi că ţi-am ţinut şi ţie două felii de cozonac…”; 

“…Vreau să îmi dai şi mie unu, două de-alea că-ţi plătesc cât…cum îi la tine, nu cum îţi dau io…” 

“Am vorbit cu nişte oameni de acolo de la D.I.I.C.O.T., nu mai vorbesc prin telefon acum, ştii?…”, se arată într-un extras din interceptările între membrii grupării Potra.

Când a aflat că este anchetat, Potra ar fi luat măsuri urgente, mai exact ar fi ars cultura clandestină de cannabis. Scurgerea de informații a făcut posibil ca la momentul perchezițiilor la ferma lui Horațiu Potra să nu mai fie găsite decât resturi vegetale arse.

Mai mult, acesta și-a pregătit și o strategie de apărare. În fața instanței acesta a declarat că, de fapt, cetățeanul olandez căruia îi închiriase ferma în 2009 a cultivat plantația de cannabis fără știrea sa, iar când a aflat a întrerupt imediat colaborarea cu el și a distrus respectiva cultură, dându-i foc. 

Judecătorii de la Tribunalul Sibiu și cei de la Curtea de Apel Alba Iulia i-au dat crezare lui  Potra și au decis achitarea acestuia pentru trafic de droguri. Cetățeanul olandez, audiat de judecătorii români prin comisie rogatorie, a negat că ar fi plantat cannabis cât timp s-a aflat în România sau că ar fi vândut droguri. 

Horațiu Potra a fost condamnat, în schimb, la 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor asta după ce – la perchezițiile domiciliare din toamna anului 2010 – au fost găsite trei arme militare cu glonț, 149 de cartușe, două grenade, un pistol cu aer comprimat.  

La vremea respectivă, Horațiu Potra nu figura în Registrul Naţional al Armelor ca fiind deţinător de arme şi muniţii. În instanță, avocatul său a depus un înscris care atesta că ”Horațiu Potra este ultra calificat pentru deținerea şi utilizarea armelor”. 

„Inculpatul este o persoană inteligentă, a intrat la facultatea de Electrotehnică în perioada când puţini reuşeau, a stat în Legiunea străină, a fost gardă de corp pentru prinţul Qatarului, iar când prinţul a efectuat o vizită în România, inculpatul Potra Horațiu a primit drept de port armă”, a pledat avocatul fostului luptător în instanță. 

Condamnarea lui Potra a rămas definitivă în anul 2011, însă șase ani mai târziu, pe 28 decembrie 2017 a obținut reabilitarea. 

De parcă asta nu ar fi tot, ceilalți inculpați din dosar, acuzați de trafic de droguri și deținere în vederea consumului, au primit pedepse cu suspendare, cuprinse între 2 și 3 ani.

La Curtea de Apel Alba Iulia, procurorul DIICOT a cerut pedepse cu executarea, invocând gravitatea faptelor dar și că Horațiu Potra „a încercat să preconstituie înscrisuri pe parcursul procesului penal care să-l disculpe”.  

Câțiva ani mai târziu, respectiv în 2020, Horațiu Potra a fost trimis în judecată într-un al doilea dosar, cel în care a fost acuzat că l-a amenințat pe directorul Romgaz, Adrian Volintiru.

 ”Bună ziua domnul Director, vă dorim noroc în afaceri cât și pe postul ocupat politic. Ai uitat regula, când trăiești bine, trebuie să înapoiezi ceva. Nu respecți ce promiți, ai uitat cine te-a pus acolo. O să-ți aducem aminte rapid! Sperăm că-ți place pădurea din Bazna sau Blăjel la fel cum îți plac femeile. O să facem o plimbare să te familiarizezi, sunt locuri ascunse greu de accesat! Fii înțelept, profită de piscina hotelului vecin Expro și nu ne pune să ne deplasăm în Transilvania că-i de rău pentru tine și cei dragi! Succes!”, a fost SMS-ul trimis de Potra directorului Volintiru. Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Potra l-ar fi sunat de două ori, avertizându-l că va ajunge la el. 

Din informațiile existente, directorul Romgaz ar fi sesizat Serviciul Grupuri Infracționale Violente din cadrul Poliției Capitalei, iar dosarul instrumentat de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a fost trimis în judecată în august 2020.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here