Mulți români au început să evite drumul până la aparatele de reciclate sticle din cauza aglomerației generată de desele erori ale acestor sisteme.  

Cum poți să te asiguri că sticlele tale vor fi acceptate.

 Verifică eticheta!

Primul pas esențial este să te asiguri că fiecare sticlă pe care o returnezi are eticheta intactă și că pe aceasta se află sigla „Ambalaj cu garanție”.

 

Această siglă certifică faptul că sticla este eligibilă pentru sistemul SGR și că vei putea recupera garanția. Dacă eticheta este deteriorată, aparatul de reciclare nu va putea scana codul de bare, iar sticla va fi refuzată, conform rtv.net.

 

Este important să golești complet sticla de orice conținut înainte de a o returna, însă nu este necesar să o speli.

Poți returna sticlele la orice magazin care participă în acest sistem, indiferent de locul în care le-ai cumpărat.

Haosul reciclării PET-urilor în sistemul SGR

Sistemul SGR mai are mult până să fie pus la punct. Deocamdată, pare că domneşte haosul. De exemplu, românii au ajuns să fure sacii cu PET-uri pentru a le returna a doua oară.

Garda Naţională de Mediu a verificat modul în care funcționează Sistemul de Garanţie Returnare, iar, în urma constatărilor, a aplicat amenzi.

Astfel, au fost făcute 3.647 de controale, în urma cărora au fost aplicate 535 de amenzi, în valoare de 2.768.000 lei. Dintre acestea, pe palierul SGR au fost aplicate 422 de sancţiuni contravenţionale, constând în 293 de avertismente şi 129 de amenzi în valoare de 1.450.000 lei.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here