Turneul de Educație Istorică, un eveniment de marcă în peisajul cultural al României, revine în acest an cu a treia ediție, promovând filmele documentare istorice “Maria, inima României”, “Războiul Regelui” și “Regele Mihai: drumul către casă”. Această inițiativă inovatoare și educativă reprezintă o oportunitate unică de a explora și de a înțelege mai bine istoria României prin intermediul unor producții cinematografice captivante. 

Turneul de Educație Istorică este o oportunitate unică pentru publicul românesc să învețe mai multe despre istoria țării lor și să se bucure de filme documentare de calitate. De asemenea, evenimentul promovează importanța educației istorice și a înțelegerii istoriei în societatea contemporană.

Marți, John Florescu – producătorul executiv al celor trei documentare, alături de Dan Drăghicescu – producător asociat în realizarea filmelor și Andrei Luca – director în Ministerul Afacerilor Externe au vorbit despre Turneul de Educație Istorică, o inițiativă prin intermediul căreia se aduce istoria în fața publicului într-un mod inovator și accesibil. Filmele documentare prezentate în cadrul turneului nu doar că informează, ci și educă, reprezentând o oportunitate unică de a explora și de a înțelege mai bine istoria României prin intermediul producțiilor cinematografice captivante, marcă specială în peisajul cultural al unei Românii în care valorile spirituale sunt tot mai puțin accentuate.

„Am observat că oamenii care nu sunt din orașe mari sunt puțin neglijați. Casele de cultură sunt aproape abandonate în multe zone. Eu spun că este o situație neplăcută și prin acest turneu vreau să mergem în locurile care nu au avut contact cu istoria.

Eu am observat că atunci când mergem în zonele rurale, oamenii vin cu hainele frumoase. Pentru ei, e o mândrie să fie asociați cu acest fenomen și fac eforturi”, a declarat John Florescu.

Dan Drăghicescu: „Istoria bine înțeleasă reflectă viitorul”

„Vom merge în turneu la Oradea, pe 30 mai, București – 31 mai, vom avea o proiecție internațională la Balcic pe 27 mai. La Petroșani în iunie, urmează Sibiu, Constanța. Am fost la Calafat, iar până la sfârșitul anului vom acoperi o parte din Moldova, la Suceava. Mergem la Timișoara, Cluj. Căutăm cămine de bătrâni, să ducem istoria și la ei. Acești oameni au trăit istoria și sunt sigur că vor fi bucuroși să vadă filmele.

Suntem contactați de către autoritățile locale și primim invitați să proiectăm filmele nu doar în cinema, ci și în fabrici și urine.

Am câștigat premiul pentru cel mai bun documentar românesc la gala TIFF, alături de alte premii pe care aceste filme le-au primit.

Cred în continuare că istoria bine înțeleasă reflectă viitorul și ajută tinerele generații și nu numai să le aducă pe frontispiciu acea pagină de istorie care a lipsit din manuale”, a declarat Dan Drăghicescu, prodăcător asociat al filmelor istorice.

Călătorie prin istoria României: Turneul de Educație Istorică revine în forță cu a treia ediție

Turneul de Educație Istorică, aflat la cea de-a treia ediție, promovează filmele documentare istorice “Maria, inima României”, “Războiul Regelui” și “Regele Mihai: drumul către casă”. Acest eveniment cultural intră într-o nouă etapă în care realizatorii John Florescu și Chainsaw Film Production îl fac mai accesibil tuturor categoriilor de public, de la copii și liceeni la vârstnici, de la veterani de război la comunități izolate din mediul rural.

Acest lucru este posibil și prin implicarea Ministerului Educației și a Ministerului de Externe, care recunosc valoarea educațională a proiectului și doresc să contribuie la promovarea lui. Astfel, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, filmul “Maria, inima României” va ajunge și în reprezentanțele Institutului Cultural Român din 30 de țări francofone.

Andrei Luca, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Direcția Diplomație Culturală, Educație și Știință: „Maria, inima României a fost inclus în pachetul de filme selecționate pentru marcarea a 30 de ani de apartenență a României la Francofonia instituțională, alături de alte filme artistice, documentare sau de scurtmetraj. Motivul alegerii îl constituie, pe lângă calitatea artistică și documentară, dorința de a face cunoscută publicului larg din diverse țări una dintre cele mai importante personalități din istoria modernă a României, artizan principal al recunoașterii Marii Uniri de către marile puteri ale lumii postbelice”.

În țară, anul acesta Turneul va include peste 25 de orașe și sate din România, vizionarea filmelor documentare fiind gratuită.

În plus, elevii de liceu vor putea viziona la școală filmele “Maria, inima României” și  “Regele Mihai: drumul către casă” deoarece toate liceele de stat vor primi DVD-uri donate de către producătorul seriei de documentare istorice, John Florescu, și de Daniel Mărginean, președinte Rotary Club, demersul fiind susținut de Ministerul Educației. Astfel, filmele vor ajunge la 1425 licee de stat.

Cele trei filme produse de John Florescu și regizate de Trevor Poots au obținut recunoaștere națională și internațională, câștigând numeroase premii prestigioase.

“Maria, inima României” (2018) a primit premiul silver la TIFF 2019, premiul publicului la Festivalul de la Râșnov în 2019, a câștigat premiul juriului la a 14-a ediție a festivalului IPIFF (Independent Producers Indie Film Festival) și a fost desemnat cel mai bun film de istorie de către Camera Franceză de Comerț și Industrie în România (CCIFER).

“Războiul Regelui” (2016) a fost premiat de către ICR în 2017 la Festivalul Cinepolitica pentru cel mai bun documentar film istoric. De asemenea, cel mai recent film documentar, „Regele Mihai: drumul către casa” (2021), a câștigat premiul pentru cel mai bun film documentar la a 17-a ediție a festivalului IPIFF (15 mai 2023), a primit votul publicului la TIFF 2022 și va intra în competiția de film a Uniunii Europene de Radiodifuziune – ediția 2023.

„Războiul Regelui” și “Maria, inima României” au fost difuzate în premieră la ProTV, iar ulterior au fost difuzate pe canalul History Channel. „Regele Mihai: drumul către casa” a fost difuzat în premieră pe History Channel.

Cele trei filme „Războiul Regelui”, “Maria, inima României” și „Regele Mihai: drumul către casă” acoperă 160 de ani din istoria României (1860 – 2017). „Istoria aparține tuturor” este motto-ul lui John Florescu, producătorul executiv al celor trei documentare despre Familia Regală.

John Florescu: „Cred că Nicolae Iorga a surprins cel mai elocvent importanța cunoașterii trecutului nostru istoric când a scris că un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii”.

Dan Drăghicescu – director executiv al Turneului de Educație Istorică: „Istoria prezentată prin filme istorice documentare este modalitatea ușor de asimilat pentru tineri să învețe aceasta parte a istoriei care a lipsit din manuale din ultimile decade”.

Cele două ediții anterioare ale Turneului de Educație Istorică au inclus proiecții ale filmelor documentare istorice în școlile și universitățile de vârf din România, în muzee, biblioteci naționale, locații istorice, Parlament, Palatul Cotroceni și festivaluri și aniversări comemorative.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here