Prin intermediul unei noi directive europene, România va fi obligată să instituie pedepse dure pentru captarea apelor de suprafață sau subterane, atunci când aceasta acțiune poate afecta starea cantitativă sau potențialul ecologic al resurselor de apă.
O nouă directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția mediului prin intermediul dreptului penal și de înlocuire a Directivelor 2008/99/CE și 2009/123/CE introduce pedepse draconice pentru infracțiuni de mediu, care pot ajunge și la încarcerare.
Una dintre infracțiunile șocante incluse în această directivă este captarea apelor de suprafață sau subterane, atunci când aceasta cauzează sau se presupune că poate provoca daune semnificative stării ecologice sau potențialului ecologic al corpurilor de apă de suprafață sau stării cantitative a corpurilor de apă subterană.
În plus, se pedepsesc cu închisoarea infracțiunile de ucidere, distrugere, prelevare, deținere, vânzare sau oferire spre vânzare a unui specimen sau a unor specimene din speciile de faună sau floră sălbatică enumerate în anexa IV sau în anexa V din Directiva 92/43/CEE. Printre aceste specii se află ursul brun, ariciul, toate speciile de lilieci, lupul, vidra, pisica sălbatică și vipera.
”Creșterea numărului de infracțiuni împotriva mediului și a efectelor acestora, care subminează eficacitatea dreptului Uniunii privind mediul, reprezintă un motiv de preocupare continuă la nivelul Uniunii. Astfel de infracțiuni se extind din ce în ce mai mult în afara granițelor statelor membre pe teritoriul cărora sunt comise. Astfel de infracțiuni reprezintă o amenințare la adresa mediului și necesită prin urmare un răspuns adecvat și eficace, pentru care este necesară de multe ori o cooperare transfrontalieră eficace”, se arată în directiva europeană, citată de National.
Inițiatorii actului normativ consideră că normele existente privind sancțiunile în conformitate cu Directivei 2008/99/CE a Parlamentului European și a Consiliului și cu reglementările sectoriale de mediu la nivelul Uniunii nu au fost suficiente pentru a asigura respectarea dreptului Uniunii în ceea ce privește protecția mediului, motiv pentru care cer pedepse mai dure.
”O astfel de respectare ar trebui să fie consolidată prin prevederea de sancțiuni penale efective, proporționale și cu efect de descurajare, care corespund gravității infracțiunilor și care pot transmite o mai mare dezaprobare social decât utilizarea sancțiunilor administrative. Complementaritatea dintre dreptul penal și cel administrativ este esențială pentru prevenirea și descurajarea faptelor contrare legii care cauzează daune mediului. Lista infracțiunilor împotriva mediului prevăzute în Directiva 2008/99/CE ar trebui revizuită și ar trebui adăugate infracțiuni suplimentare bazate pe cele mai grave încălcări ale dreptului Uniunii privind mediul. Sancțiunile ar trebui înăsprite pentru a spori efectul de descurajare al acestora, iar eficacitatea depistării, investigării, urmăririi penale și judecării infracțiunilor împotriva mediului ar trebui să fie îmbunătățită”, se precizează în directivă.
Conform actului normativ, statele membre sunt obligate să introducă sancțiuni penale pentru anumite fapte interzise de lege, să ofere o clarificare mai detaliată în ceea ce privește definirea infracțiunilor relevante și să armonizeze tipurile și nivelurile sancțiunilor.
Mai mult, directiva dorește să fie considerată infracțiune introducerea în mediu a unor diferite forme de energie, cum ar fi căldura, sursele de energie termică, zgomotul, inclusiv zgomotul subacvatic, și alte surse de energie acustică, vibrații, câmpuri electromagnetice, electricitate sau lumină, care pot cauza daune semnificative calității aerului, apei sau solului sau daune semnificative unui ecosistem, animalelor sau plantelor sau decesul unei persoane sau vătămarea gravă a persoanelor.
”Diverse instrumente ale dreptului Uniunii privind mediul reglementează introducerea energiei în mediu, de exemplu în domeniul protecției apei, al mediului marin, al reducerii zgomotului, al gestionării deșeurilor și al emisiilor industrial, iar introducerea ilegală de energie în mediu trebuie să constituie infracțiune”, se mai arată în directiva europeană.