Deși s-a dus în pădure ca să caute metale prețioase și alte artefacte, un buzoian a dat peste unul dintre cei mai rari șerpi din România: vipera neagră. 

Întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri. Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Şerpii veninoşi nu ataca decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi.

Buzoianul Ciprian Chiriac, ghid turistic din zona Colți și detectorist de metale, a postat zilele trecute un set de fotografii din călătoriile sale, în câteva ipostaze găsindu-se și un șarpe închis la culoare. Fotografiile au fost realizate în apropierea drumului național DN 10, care leagă Buzăul de Covasna și Brașov.

„De prin munții Siriului – zona Giurca, formațiuni geologice spectaculoase, tranșee din Primul și al Doilea Război Mondial, o viperă neagră, o casă veche”, este mesajul postat de Ciprian Chiriac.

 Șarpele atacă doar când este amenințat. FOTO C. Chiriac

Vipera neagră, cunoscută și sub numele de Vipera berus, este o specie de șarpe veninos care trăiește în Europa, inclusiv în România. Este una dintre cele două specii de vipere native ale României, cealaltă fiind vipera cu corn (Vipera ammodytes).

Vipera neagră este întâlnită în pădurile de foioase, pășuni, tufișuri și zone de mlaștină din țară. Este o specie protejată în România, fiind înscrisă în anexa II a Convenției de la Berna și în anexa IV a Directivei Habitate din cadrul Uniunii Europene.

Vipera neagră este recunoscută prin culoarea sa variabilă, care poate fi de la negru sau maro închis până la maro-roșcat, cu pete sau dungi mai închise sau mai deschise.

Este un prădător al micilor mamifere și păsări și, deși veninul său poate fi periculos pentru oameni, în general nu este letal, cu excepția cazurilor rare de reacții alergice severe.

Potrivit unei informări publicate pe pagina Rezervației Domgled – Valea Cernei, majoritatea incidentelor au loc din cauza celor care ating intenționat reptilele.

„Dacă locuiţi sau călătoriţi în zone în care exista şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un băț lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta”, sunt recomandările publicate de reprezentanții rezervației.

Nu păşiţi, nu va aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Dacă aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar daca e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur.

SURSA

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here