Un medic român din Sebeș, județul Alba, a fost condamnat la o amendă penală pentru falsificarea unor documente medicale, în urma unei anchete desfășurate de Direcția Națională Anticorupție (DNA). În data de 30 mai 2024, medicul Ioan Stanciu, specializat în medicina muncii, a fost sancționat după ce și-a recunoscut vina și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul de caz. Detaliile anchetei

Potrivit documentelor publicate pe portalul rejust.ro și citate de Alba24, medicul Ioan Stanciu a falsificat mai multe fișe de aptitudini necesare unui afacerist pentru obținerea unei subvenții de la stat. Afaceristul avea nevoie de aceste fișe pentru angajații săi și a apelat la medicul din Sebeș pentru a le obține fără ca angajații să fie prezenți fizic la cabinet.

În motivarea instanței se precizează că, fiind audiat în calitate de suspect și ulterior de inculpat, Ioan Stanciu a recunoscut comiterea faptei. El a declarat că a primit solicitarea prin aplicația WhatsApp, pe 20 septembrie 2023, pentru a întocmi fișele de aptitudini, împreună cu copiile cărților de identitate ale persoanelor respective și data la care să fie întocmite documentele. Medicul a falsificat fișele prin antedatare, fără ca persoanele să fie prezente la cabinet sau să le vadă fizic.

Acuzațiile procurorilor

Procurorii DNA Alba Iulia au acuzat medicul de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. În actul de acuzare se menționează că Stanciu, acționând în baza unei rezoluții infracționale unice, a întocmit fișele de aptitudini falsificate pentru a fi folosite în cadrul unui control efectuat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Alba. Scopul era de a demonstra îndeplinirea condițiilor legale de angajare, astfel încât firma să nu fie sancționată contravențional.

În urma acordului de recunoaștere a vinovăției semnat cu procurorul de caz, medicul a fost condamnat la o amendă penală de 18.000 de lei, echivalentul a 180 de zile amendă, la o rată de 100 de lei pe zi. Decizia a fost pronunțată pe 30 mai 2024.

„Fiind audiat în calitate de suspect a recunoscut comiterea faptei. De asemenea fiind audiat în data de 16.04.2024 în calitate de inculpat a declarat faptul că a primit la data de 20.09.2023 prin intermediul aplicației Whats App solicitare ca să întocmească fișe de aptitudini pentru (…) precum și cărțile de identitate ale celor trei persoane și data la care să fie întocmite fișele.

A întocmit la data de 20.09.2023 fisele de aptitudini, falsificate prin antedatare fără ca cele 4 persoane să fie prezente la sediul cabinetului de medicină/fără să le vadă fizic”, au notat magistrații în motivarea instanței.

Momentan, hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la instanța superioară.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here