Medicul nutriționist Adrian Copcea demontează mitul cinei înainte de ora 18:00, ca metodă de a ne păstra silueta. Astfel, susține Copcea, se poate ajunge la aparentul paradox ca persoane care nu au un regim strict în privința cinei să fie mai sănătoase și într-o formă fizică mai bună decât cele care transformă această formulă într-o obsesie.
„CA SĂ SLĂBEŞTI, TREBUIE SĂ NU MAI MĂNÂNCI DUPĂ ORA 18 / CA SĂ SLĂBEŞTI TREBUIE SĂ NU MĂNÂNCI CARBOHIDRAŢI SEARA. FALS.
Aceste sfaturi nu au niciun fel de bază ştiinţifică, sunt păreri personale ale unor specialişti nu foarte familiarizaţi cu ştiinţele nutriţiei. Da, există repere pentru TOTALUL carbohidraţilor, TOTALUL caloriilor şi încurajări către un ritm care trebuie să fie personalizat. Atât.
Ora 18 nu înseamnă nimic, nici măcar perioada serii nu înseamnă nimic particular. Probabil acest pseudo-sfat e derivat, dar prost, din diferite orare proaste ale unor persoane care mănâncă mult seara spre a compensa un orar haotic din cursul zilei. Dar de aici la a sfătui lumea să nu mănânce carbohidraţi seara sau să facă ceva anume după ora 18.00 nu există nicio logică.” a scris diabetologul pe rețele de socializare.
COMBINAȚIA CARNE- CARTOFI, LA BAL SAU LA SPITAL?
Un alt mit care nu s-ar baza pe motive științifice este cel al pericolului deitei combinate de proteine și carbohidrați. Mai pe înțelesul tuturor, carne cu cartofii, paste sau orez..
De fapt, aceasta este una dintre cele mai sănătoase combinații de nutrienți, deoarece carbohidrații și proteinele oferă împreună energia și elementele nutritive necesare corpului. Un exemplu simplu, adus de specialist, este laptele matern, care conține o combinație naturală de carbohidrați și proteine, dovedind că această combinație este benefică și naturală, scrie doctorulzilei.ro.