Un incident tragic a avut loc în județul Mureș, unde un bărbat a murit înecat cu mâncare după ce un medic de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) a refuzat să intervină. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat, a anunțat deschiderea unei anchete în acest caz, marți, subliniind gravitatea situației. Ce a anunțat Raed Arafat după decesul bărbatului

Dr. Arafat a explicat că medicul a fost trimis de dispeceratul integrat 112 la un caz considerat urgent, în care un pacient avea nevoie de asistență medicală imediată. În acel moment, un echipaj de prim ajutor SMURD era deja în drum spre incident, dar la două minute distanță a fost trimis și un echipaj de ambulanță cu medic. Cu toate acestea, medicul de la SAJ Mureș a decis să nu se deplaseze, alegând să trimită doar un asistent.

Pacientul a fost declarat decedat în urma manevrelor de resuscitare, iar ulterior s-a confirmat că medicul nu era prezent în ambulanță. Dr. Raed Arafat a precizat că medicul se afla în timpul serviciului și ar fi motivat refuzul de a interveni prin faptul că mai avea doar 40 de minute din programul de lucru.

„Noi am fost sesizați despre o situație în care un medic a refuzat să se deplaseze la un caz, neanunţând dispeceratul. Medicul respectiv a fost trimis de dispeceratul integrat 112 la un caz unde se ştia că este ceva foarte grav şi unde a fost trimis şi un echipaj de prim ajutor de la SMURD.

Dar simultan, la diferenţă de 2 minute, a fost trimis şi echipajul cu medic al SAJ, maşina de terapie intensivă de la SMURD fiind ocupată în alt caz. 

Medicul de la ambulanţă, ulterior s-a aflat, nu s-a deplasat cu ambulanţa care a mers la acel caz, trimiţând numai un asistent. Pacientul a fost declarat decedat în urma manevrelor de resuscitare şi ulterior s-a aflat că medicul nu a fost pe ambulanţa respectivă”, a declarat presei, miercuri, dr. Raed Arafat.

DSU va finaliza raportul de anchetă, iar în funcție de concluziile sale, cazul ar putea fi înaintat Parchetului pentru o investigație suplimentară. Conducerea Serviciului de Ambulanță Județean Mureș a refuzat să comenteze incidentul, invocând faptul că o anchetă este în curs de desfășurare.

Vinerea trecută, un apel la Dispeceratul Integrat de Urgență 112 a solicitat intervenția de urgență pentru un bărbat care s-a înecat cu mâncare, dar din păcate, acesta nu a putut fi salvat.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here