Dani Vancu, cunoscut pe Youtube sub numele de CipflixTV, și-a impresionat cei peste 327.000 de abonați cu un proiect cu totul inedit. Începând din octombrie anul trecut, a decis să construiască un buncăr subteran în curtea sa dintr-un sat al județului Timiș, documentând întregul proces pe canalul său de Youtube. 

Deși a întâmpinat dificultăți semnificative, precum condițiile meteorologice adverse și complexitatea lucrării, internautul cu inițiativă a reușit să-și finalizeze planul.

Nu doar că a creat un spațiu extrem de bine protejat, dar a integrat și numeroase elemente tehnologice și detalii ingenioase, transformând acest buncăr într-o “construcție unică în România”, așa cum o descrie.

Dani a prezentat realizarea sa într-unul dintre cele mai urmărite videoclipuri de pe canalul său, care a strâns aproape 150.000 de vizualizări, explicând în detaliu ce implică un astfel de proiect.

“Suntem la 4 metri sub pământ. Suntem sub sau înconjurați de 70m³ de beton B400 armat, impermeabil, tratat să nu treacă apa prin el. Suntem într-o cușcă de fier de 13-14 tone. După peste 500 metri liniari de sudură, hidroizolație peste tot și mai mult de 30 de tone de pământ pus deasupra, în 40 de metri pătrați suntem mai protejați decât oriunde”, a spus românul inventiv. 

Constructorul de ocazie a relatat că a început construirea buncărului în octombrie, o perioadă aglomerată pentru el, iar iarna care a urmat a încetinit semnificativ lucrările. 

„După toată nebunia, a venit iarna. Neavând aleea făcută pe sus, noroi peste tot, trebuia să vin în cizme ca să pot să lucrez. A fost atât de incomod, încât am zis pauză, nu mai facem nimic și uite așa a trecut toată iarna și proiectul meu a rămas pe stand-by”, a povestit Vancu. 

După ce a suspendat activitățile și nu a mai postat imagini pe canalul său de YouTube, au început să apară comentarii referitoare la posibila nereușită a acestui proiect.

“ba că s-a inundat buncărul, bac că s-a prăbușit. Nu, n-a pățit nimic”, le-a spus Dani într-un clip, “dar efectiv n-am mai făcut eu nimic pentru că mai aveam și alte chestii de făcut, și fiind noroi peste tot, mi-a fost atât de nasoală toată situația încât am zis, gata, luăm o pauză.”  

De ce fac burtă bărbații care consumă alcool. Un medic explică mecanismul, pe înțelesul tuturor

Odată cu trecerea iernii și îmbunătățirea condițiilor meteorologice, lucrările au fost reluate cu energie și finalizate cu succes. Dani se mândrește că majoritatea sarcinilor au fost realizate de el, având ajutor doar în anumite etape pe care nu le-a putut executa singur. Buncărul are dimensiuni impresionante: 7 metri lungime, 5 metri lățime, și include un tunel de acces de 4 metri lungime și 1 metru lățime.

Dani a utilizat o cantitate enormă de materiale pentru acest proiect, de la 14 tone de fier până la 70 de metri cubi de beton, construcția fiind una extrem de complexă.

“Tabla este de 4 mm, ceea ce este extrem de groasă. Întreaga structură este foarte puternică, grea și rezistentă. În multe locuri, pereții buncărului ajung la grosimi de 20, 30 sau chiar 40 de centimetri”, a adăugat el.  

Una dintre principalele provocări ale acestui proiect a fost realizarea unei hidroizolații perfecte, iar Vancu a refuzat să facă compromisuri în acest domeniu. După finalizarea sudurii structurii din fier, a aplicat mai multe straturi de hidroizolație, asigurându-se că nu va pătrunde nicio picătură de apă în interior.

„Suntem încastrați în beton și sus și jos și peste tot, undeva pe la 70 de metri de beton B400 tratat impermeabil să nu treacă apa prin el”, a subliniat el.  

Structura a fost concepută să reziste la orice condiții, inclusiv la presiuni extreme și, în teorie, chiar și la un impact puternic, cum ar fi o explozie.

Apel public către primarul general pentru deblocarea în regim de urgență a procesului de consolidare și refacere a Planșeului Unirii

„Dacă o bombă cade direct deasupra, poate se întâmplă ceva, dar altfel nu cred că va ceda vreodată”, spune Dani.  

Pe lângă siguranța structurii, Vancu a pus un accent deosebit pe confortul interior. A instalat două sisteme de ventilație, unul pasiv și unul activ, pentru a menține aerul proaspăt și temperatura plăcută. Astfel, în interior, temperatura rămâne constantă între 15 și 20 de grade, chiar și în cele mai călduroase zile de vară.

„De când l-am pus, atât de repede se ducea afară și gazul, și mirosul, încât am rămas uimit”, a explicat internautul inventiv.

Costurile finale cu construcția buncărului au ajuns la aproximativ 30.000 de euro, de aici fiind exclusă manopera pe care a făcut-o singur. „Am făcut totul cu mâna mea, cu puțin ajutor ici-colo. A fost un proces lung și complex, dar fiecare etapă finalizată mi-a adus o satisfacție nemaipomenită”, a concluzionat Vancu, fericit de realizarea sa.  

Medicamentele care îi pot lăsa pe șoferi fără permis. La ce trebuie să fie atenți înainte de a se urca la volan

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here