Într-o lume în care confortul și eficiența par să domine alegerile noastre de zi cu zi, utilizarea pliculețelor de unică folosință, fie că vorbim despre șampon, creme pentru baie sau sosuri precum ketchup, a devenit o practică obișnuită pentru mulți dintre noi. Aceste mici ambalaje sunt adesea preferate din motive economice sau de comoditate, oferind o soluție rapidă și ușor accesibilă. Cu toate acestea, această tendință se va schimba în curând, întrucât pliculețele de sosuri și mini-dozele de produse cosmetice vor fi interzise, generând întrebări importante despre impactul asupra stilului nostru de viață și despre alternativele durabile pe care le putem adopta. 

Un nou regulament, deja aprobat de Parlamentul European, va interzice aceste ambalaje de unică folosință în supermarketuri, restaurante și hoteluri din Uniunea Europeană până în anul 2030.

Astfel, cei care au obiceiul de a utiliza pliculețe de unică folosință: șampon, creme pentru baie sau ingrediente precum ketchup, pliculețele de maioneză și alte sosuri, trebuie să se pregătească pentru o reconfigurare a stilului lor de viață, întrucât toate acestea vor fi interzise în curând.

Luni, Consiliul European și reprezentanții Parlamentului European au ajuns la un acord politic provizoriu privind o propunere de regulament referitoare la ambalaje și deșeuri de ambalaje, având scopul de a combate creșterea deșeurilor de ambalaje generate în Uniunea Europeană.

În cadrul acestei inițiative, legislatorii europeni au stabilit că întreprinderile de tip takeaway trebuie să permită clienților să folosească propriile recipiente pentru a le umple cu băuturi calde sau reci, precum și cu alimente gata preparate, fără a impune taxe suplimentare.

Prima țară din UE care interzice țigările electronice de unică folosință

În plus, până în anul 2030, aceste activități de takeaway trebuie să se angajeze să ofere 10% din produsele lor în ambalaje reutilizabile. De asemenea, ambalajele din plastic de unică folosință pentru mesele servite în interior, precum și pliculețele de ketchup și cele pentru condimente vor fi interzise.

Reglementările urmăresc „să abordeze creșterea constantă a deșeurilor, să armonizeze regulile pieței interne și să promoveze economia circulară ”. Previziunile sunt ca de acum până în 2030, ambalajele din plastic să fie reduse cu 5% , ajungând la 15% până în 2040, potrivit telecinco.es. Restricțiile vor fi implementate progresiv, mai întâi la anumite recipiente din acest material care nu au mai mult de o utilizare.

Proiectul de lege include și recipientele pentru fructe și legume proaspete neprelucrate, ambalaje pentru alimente și băuturi servite în cantine și restaurante, porții individuale, inclusiv sosuri, condimente, zaharuri și altele, precum și recipiente mici pentru produse de igienă și cele mai ușoare pungi de plastic (sub cincisprezece micrometri). Reglementările vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2030, oferind companiilor și consumatorilor suficient timp pentru a se adapta la aceste restricții.

Pentru articole precum recipientele de băuturi alcoolice și nealcoolice (cu excepția laptelui, vinului, vinului, băuturilor spirtoase), containerelor pentru transport și vânzare, precum și ambalajele colective, UE va acorda o excepție de cinci ani, cu anumite condiții.

Datele Eurostat arată că, între 2009 și 2020, volumul total de ambalaje a crescut cu 20%. În 2021, ambalajele au generat 84 de milioane de tone de deșeuri, dintre care 20% erau din plastic, ceea ce înseamnă aproximativ 180 kg de deșeuri de plastic pe persoană pe an. Acest regulament are ca scop prevenirea unei creșteri suplimentare a acestui volum.

Sistemul SGR se schimbă în ianuarie! Unde vei putea recicla sticlele, din 2025?

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here