Urșii de la Grădina Zoologică din Târgu Mureș au ieșit din bârlog, marcând o etapă importantă în ritmul natural al vieții sălbatice. Observațiile efectuate de îngrijitorii grădinii zoologice arată că animalele nu și-au văzut umbra, ceea ce sugerează că primăvara se apropie. Această activitate a urșilor, care include explorarea habitatului și interacțiunea cu mediul înconjurător, este un semn al trezirii din hibernare și indică o revitalizare a ecosistemului local.  

‘În fiecare an, în 2 februarie, ursul își părăsește bârlogul, devenind astfel un bun indicator meteorologic. Conform tradiției, el își privește umbra în zăpadă. Dacă este frig sau ceață și nu-și vede umbra, își părăsește bârlogul și își vede de treburi prin pădure. Dacă timpul este frumos, cu soare și își vede umbra pe zăpadă, intră din nou în bârlog, pentru că iarna va mai dura 40 de zile. Dacă nu se retrag în bârlog, atunci primăvara e aproape. Dar spre deosebire de urșii din pădure, ușii noștri nu dorm toată iarna, fiindcă primesc mâncare și n-au de ce să hiberneze. Cei din pădure dorm iarna numai pentru că nu au mâncare, astfel se îngrașă toamna și toată iarna stau în bârlog să nu utilizeze prea multă energie. Urșii noștri, bineînțeles, primesc mâncare și ies aproape în fiecare zi. Concluzia este că, acum, după cum se vede, e aproape înnorat, deci nu cred că s-au speriat de soare și cred că primăvara e aproape’, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Grădinii Zoologice din Târgu Mureș, Korondi Kinga.

Urșii de la Zoo Târgu Mureș au oferit publicului numeros un frumos spectacol, după ce au deschis cutiile cu bunătăți puse de îngrijitori în padocul lor.

Lista animalelor și păsărilor ocrotite de lege în România. Cei care le vânează riscă amenzi usturătoare și chiar închisoare‘Le-am făcut niște cutii cu produse de panificație care le plac, am pus și niște lemne cu miere. Acum au ieșit pentru public și bineînțeles au găsit mierea și produsele de panificație care erau în cutii, le-au deschis, le-au mâncat și au fost foarte fericiți. Vremea este destul de caldă pentru perioada aceasta și se bucură și ei de vremea frumoasă. Și în natură, când e mai cald, ursul iese din bârlog și caută pe sub zăpadă ghindă sau orice poate mânca’, a mai spus, pentru Agerpres, reprezentanta Grădinii Zoologice Târgu Mureș.

Grădina Zoologică Târgu Mureș organizează Zilele Ursului până în data de 9 februarie, pentru a fi aduse în atenția publicului o serie de tradiții legate de acest animal.Sâmbătă, de Ziua Ursului, publicul a putut participa la Zoo la o prezentare interactivă despre urs, susținută de Csaba Domokos, coordonatorul programului privind ursul brun al Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus.Până în 9 februarie, vizitatorii au posibilitatea să se alăture jocului special pus la dispoziție de Grădina Zoologică din Târgu Mureș, care constă în completarea unui rebus cu tematică despre urși, răspunsurile putând fi găsite chiar în incinta obiectivului. Acest joc aduce un element distractiv și educativ, încurajând participanții să exploreze informațiile despre urși amplasate pe cele trei panouri aflate la padocul urșilor, la padocul tigrilor și la turnul de observare din Grădina Zoologică.

Animalele-spion, asul din mâneca serviciilor de informații. Cum au fost școlite patrupedele de-a lungul timpului pentru a obține date secrete

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here