Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis accelerarea livrăării de arme şi muniţie către Ucraina, o nouă tranşă de 3,5 miliarde de euro, dar şi eforturi suplimentare pentru dobândirea securităţii energetice.
„24 februarie 2022 este o zi care va rămâne pentru totdeauna în infamie. Astăzi, ne alăturăm vouă în comemorarea eroilor căzuţi ai Ucrainei şi a celor care încă luptă pe front. O naţiune paşnică a fost invadată fără niciun motiv, în afară de obsesia imperială a lui Putin”, a spus, luni, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la summitul Support for Ukraine 2025.
Ea a mai spus că Europa crede într-o Ucraină liberă şi suverană, „pe drumul către Uniunea Europeană”, adăugând că statele europene se alătură Ucrainei „în conturarea acestui viitor împreună. Războiul din Ucraina rămâne cea mai importantă şi decisivă criză pentru viitorul Europei”.
„Putin încearcă mai mult ca oricând să câştige războiul pe teren. Scopul său rămâne capitularea Ucrainei. Şi ştim ce s-ar putea întâmpla în continuare. Pentru că s-a mai întâmplat. Nu doar destinul Ucrainei este în joc. Destinul Europei este în joc”, a punctat preşedinta Comisiei Europene.
Ea precizat că prioritatea Europei rămâne consolidarea Ucrainei, amintind că, până acum, Uniunea Europeană şi statele membre au sprijinit Ucraina cu 135 de miliarde de euro: „Este mai mult decât a oferit oricine altcineva”. „Datorită facilităţii pentru Ucraina şi împrumutului G7, am acoperit deficitul bugetar al Ucrainei pentru întregul an 2025. Acum, în paralel, trebuie să accelerăm livrarea imediată de arme şi muniţie. Iar acesta va fi obiectivul nostru central în următoarele săptămâni”, a mai spus von der Leyen.
În plus, ea a anunţat că o nouă tranşă de 3,5 miliarde de euro pentru Ucraina va fi disponibilă în martie, adăugând că va prezenta un plan pentru investiţiile în apărare, pentru a creşte producţia europeană de arme şi capacitatea de apărare, dar şi pentru a investi în industria de apărare a Ucrainei, mărind producţia de arme şi capacităţile de apărare: „Acesta va fi un plan pentru Uniunea Europeană şi pentru Ucraina”.
„Al treilea punct despre care vreau să vorbesc este energia. De trei ani, Rusia încearcă să arunce Ucraina în întuneric prin atacuri constante asupra infrastructurii energetice. De aceea, Comisia a pregătit un pachet ambiţios pentru securitatea energetică. Scopul este de a asigura un sistem energetic rezilient, sigur şi competitiv pentru Ucraina. Împreună, am reuşit deja să furnizăm 1,8 gigawaţi în această iarnă”, a adăugat ea.
Şefa CE a dat asigurări că Uniunea va integra complet piaţa de energie electrică a Ucrainei şi Republicii Moldova „în propria noastră piaţă energetică până la sfârşitul anului viitor. Vom valorifica pe deplin potenţialul vastelor depozite de gaze ale Ucrainei, dintre care 80% sunt situate mai aproape de statele membre ale UE.
Acest lucru va genera venituri pentru Ucraina. Vom accelera investiţiile în energia regenerabilă a Ucrainei. Toate aceste eforturi vor duce la o securitate energetică mai mare atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru Ucraina”, a încheiat ea.