Controverse uriașe în jurul echipamentului pe care îl poartă sportivii români la Olimpiada din Paris. În timp ce alte țări participante și-au creat uniformele în colaborare cu case de modă recunoscute internațional sau designeri autohtoni, lotul nostru olimpic s-a prezentat la competiție cu ceea ce par a fi mai degrabă niște salopete de șantier, după cum susțin cei mai mulți critici. Scandalul nu este nou. În 2016, în Brazilia, românii au mers cu un echipament contrafăcut. 

Adrian Oianu, designer vestimentar de zeci de ani, a fost surprins în mod neplăcut de costumele pregătite pentru lotul olimpic al țării noastre. Deși moda este considerată a fi cenușăreasa meseriilor creative din România, spune el, autoritățile ar fi trebuit să apeleze la un designer român de prestigiu pentru uniforme.

@adrianoianu.official De 35 de ani traim rusinea lipsei de profesionalim, a ignoratei si lipsei de cultura, din cadrul CORS, plus neglijenta si nepasare, pentru imaginea sportivilor nostri la olimpiada. #olimpiada ♬ original sound – adrianoianu

Pentru producția echipamentelor, Comitetul Olimpic și Sportiv Român a apelat la o fabrică din Focșani, iar nota de plată, de aproape 100.000 de euro, a fost achitată de un mare retailer român de materiale de construcții. Tot fără plată ar fi lucrat și compania care a creat design-ul uniformelor.O altă reacție dură a venit din partea creatoarei de modă Dana Budeanu: “Le făceam eu MOCA, mă! 150 de mii de euro și ăia plătiți […] pentru asemenea orori? Au venit treningurile cu autocaru’ din Turcia în ’90? […] Zici că-s de căpătat și s-au îmbrăcat de la vecinii cu frați mai mari! Cine a putut crea așa mizerii? Zici că suntem la prezentarea noului lot de pui de la Crevedia!”, a transmis creatoarea de modă, potrivit sportpesurse.ro.Teoretic, echipamentele preiau elemente din ia românească și din Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși. Atunci, când a fost prezentată uniforma, Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic, dădea asigurări că ținuta putea fi modificată.La polul opus față de România se află mult-lăudata uniformă a sportivilor din Mongolia. Echipamentul a devenit extrem de popular pe internet și este creat de o casă de modă care produce îmbrăcăminte inspirată din tradiția și cultura mongolă. În comentarii, mai mulți oameni au spus că sunt „cele mai bune uniforme din toate timpurile”. 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here