Valabilitatea permiselor de conducere auto s-ar putea extinde, în anumite condiții, potivit unei propuneri legislative aflate în dezbatere la Camera Deputaţilor. Pe de altă parte, pentru șoferii trecuți de o anumită vârstă se va proceda în sens invers, la reducerea perioadei de valabilitate.
Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani pentru şoferii cu vârsta între 18 şi 70 de ani și să scadă pentru şoferii vârstnici.
Iniţiatorii parlamentari de la toate formaţiunile politice au motivat că la nivelul Uniunii Europene sunt mai multe state în care permisele de conducere sunt valabile 15 ani, printre care Germania, Franţa, Austria, Grecia sau Polonia. În România ar beneficia de această măsură aproximativ 3 milioane de şoferi, potrivit Rador.
În acelaşi timp, iniţiatorii propun ca valabilitatea permiselor de conducere să fie redusă la cinci ani pentru şoferii de 70 de ani şi peste această vârstă.
Când se introduce în UE permisul de conducere digital. Ce trebuie să facă șoferii români?
De asemenea, persoanele care au permis de conducere şi au împlinit 80 de ani vor fi nevoite să reînnoiască permisul auto odată la doi ani. Reducerea perioadei de valabilitate a permiselor auto ale persoanelor vârstnice va însemna şi o scădere a numărului de şoferi care conduc în prezent vehicule pe drumurile publice, deşi au boli care influenţează negativ condusul şi pot produce accidente rutiere cu consecinţe grave, se arată în expunerea de motive.
Permisele de conducere eliberate pentru toate categoriile, anterior publicării legii, îşi păstrează valabilitatea înscrisă pe acestea.