Se anunță temperaturi sufocante în România, miercuri, ziua în care va fi vârful caniculei, potrivit meteorologilor.
„Vor continua fenomenele extreme din punctul de vedere al instabilității atmosferice deosebit de accentuate. Un cod galben până mâine dimineață la ora 2.00. Vorbim de zona de munte Banat, Grișana, Maramureș, jumătatea nordică a Moldovei.
Acolo unde perioadele de instabilitate vor fi caraterizate prin averse torențiale. Putând cumula valori de 25 litri pe metru pătrat, izolat, peste 45 litri pe metru pătrat, rafalele pot depăși 50-70 kilometri pe oră.
Dar în același timp și fenomenul de val de căldură persistent, caniculă, discomfort termic accentuat. Astăzi, în bună parte din țară, de fapt cea mai mare parte a țării este în cele 11 județe de cod portocaliu în rest cod roșu și nu în ultimul rând s-a prelungit avertizarea meteorologică de cod roșu, portocaliu și galben și pentru ziua de 18 iulie, când în jumătatea sudică a țării vorbim în continuare de val de căldură intern și persistent. Avem 10 județe sub cod roșu, inclusiv municipiul București.
Pentru ziua de joi, 11 de cod portocaliu și de asemenea 11 de cod galben. Vorbim în continuare și pentru ziua de joi, mai ales în jumătatea de sud, valori cuprinse între 34-37 de grade Celsius și în area județelor de cod roșu, 38-41 de grade. Și noptile vor fi tropicale, dar în același timp fenomenele de instabilitate de interes, cel puțin la sfârșitul acestei săptămâni”, a spus Elena Mateescu.
Întrebată dacă astăzi este vârful acestei perioade de canicule, a 11-a zi când avem atenționări meteo de canicule, la ce temperatura trebuie să ne așteptăm și dacă e posibil să dobărâm acele recorduri termice din anii precedenți, aceasta a răspuns: „Cu siguranță este cea mai intensă și cea mai lungă perioadă din punctul de vedere al fenomenului de val de căldură persistent și intens.
Vorbim, într-adevăr, mai bine de o săptămână de temperaturi la nivelul maximelor zilnice și minimelor nocturne. Ieri am înregistrat, de pildă, cea mai caldă zi din această vară de până în prezent, pentru că la 28 de stații temperaturile maxime au egalat sau au depășit 40 de grade Celsius. Am avut, ieri, de pildă, de asemenea, valori de 42 de grade la București-Filaret, 41 de grade la București-Băneasa, 40 de grade la București-Afumati, iar în această dimineață, 30 de grade la Moldova-9 la ora 6. Iată că în caracteristica acestui interval este una fără precedent prin numărul de zile consecutive, prin extinderea la nivel teritorial, dar și prin intensitatea și persistența, având în vedere, aș da exemplu, doar zona capitalei, unde mai bine de o săptămână conținuăm valori de 39 până la 42 de grade, iar temperaturile resimțite au adus valori de 45 de grade, iar indicele de discomfort termic, de asemenea, 84 de unități, iar 85 de unități în partea de vest, acolo unde valorile de temperatură au fost unele foarte ridicate pentru această perioadă”.