Rețetă varză murată. Verzele se aleg după subţirimea foilor. Acestea nu trebuie să fie cu mult mai mari de o palmă.
Rețetă varză murată. Verzele trebuie să fie spălate şi scobite de cotor, iar în loc se pune o lingură de sare. Apoi se aşază verzele în butoi: un rând de verze, un rând de sare grunjoasă.
În unele părţi ale Banatului, printre verze se mai pun şi foi gata tocate, numai bune de călit la iarnă.
După ce este umplut butoiul, se adaugă hrean, beţe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb care colorează zeama, piper şi cimbru.
Odată încheiată operaţiunea de punere a bunătăţilor în butoi, se acoperă şi se lasă 3 zile fără apă, ca să se “aşeze”. După aceea se toarnă apă proaspătă şi se pitroceşte o dată la 3 zile până se acreşte, adică se suflă aer în butoi cu ajutorul unei ţevi sau al unui furtun.
Pentru ca verzele să fie mereu scufundate în saramură, deasupra se aşază nişte teascuri peste care se pune o piatră.
În funcţie de locul în care este aşezat butoiul în gospodărie, mai cald ori mai rece, varza murată astfel ajunge la savoarea deplină în aproximativ o luna.