Viitura de pe Dunăre, mult anunțată și mai ales așteptată, va întârzia să apară și în România. Cei de la Apele Române spun că puhoiul de ape va ajunge pe teritoriul țării noastre abia pe 1 octombrie. 

Data de intrare în ţară a viiturii pe Dunăre s-a decalat pentru 1 octombrie şi va avea valoarea de 8.000 mc/s, ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei, a scris, miercuri, pe pagina oficială de Facebook, Administraţia Naţioanală “Apele Române” (ANAR).

Pregătiri pentru VIITURA de pe Dunăre, de la finalul săptămânii. Șefa ANM a anunțat DSU privind amploarea pericolului

“Debitele Dunării la intrarea în ţară sunt, astăzi, la valoarea de 6.600 mc/s (aproape dublu faţă de media multianuală a lunii septembrie, 3.800 mc/s) vor fi în creştere, ajungând până la valoarea maximă de 8.000 mc/s în data de 1 octombrie, conform prognozei emise de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Prognoza a fost elaborată pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor avute cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo. De aceea, atenuarea este mai mare faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură)”, se arată în informare.Reprezentanţii ANAR subliniază că se menţine monitorizarea strictă a nivelurilor şi a liniei de apărare de la Dunăre, iar dacă situaţia o va impune, formaţiile de intervenţie vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici.

Alertă maximă pe Dunăre: mai multe localități din România, în pericol. Când ajunge viitura în țara noastră 

“Hidrologii de la nivelul celor şapte Administraţii Bazinale de Apă – Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Române Buzău – Ialomiţa, Apele Române Prut – Bârlad şi Apele Romane Dobrogea – Litoral transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea reactualizării prognozelor şi după caz a emiterii unor noi avertizări/atenţionări hidrologice. Au fost informaţi deţinătorii de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare pentru a verifica sub-traversările la diguri, precum şi stadiul de funcţionare a staţiilor de pompare”, notează sursa citată.De asemenea, mii de saci, materiale şi utilaje au fost aduse aproape de sectorul românesc al Dunării, fiind, în acelaşi timp, inspectaţi la pas cei 1.100 km de diguri din administrare, precum şi punctele vulnerable care au fost, în funcţie de situaţie, consolidate. 

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here