Numărul cazurilor de cancer de col uterin crește de la an la an. Situația este cu atât mai dramatică cu cât părinții sunt principalii vinovați de amploarea acestui fenomen. Asta pentru că nu își imunizează copiii împotriva virusului papilloma, deși vaccinul împotriva acestei boli există de 15 ani.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea anti-HPV, care este gratuită pentru fetele și băieții cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani. Cu toate acestea, puțini părinți își imunizează copiii împotriva virusului care duce la apariția acestei boli nemiloase. Potrivit medicilor, doar 5% dintre minori au fost vaccinați împotriva HPV.
”Am stat cu fetița și nu am știut. O durea sânul și a zis ca are glandion. Acum așteptăm”, a declarat mama unei fete care nu a fost vaccinată împotriva HPV.
O altă femeie spune că a fost diagnosticată cu cancer de col uterin în urmă cu opt ani și a recunoscut că a auzit de vaccinul anti-HPV la televizor, însă nu știe dacă medicii i l-au făcut.
”Am fost diagnosticată în 2017 cu cancer de col uterin. (…) Am auzit la televizor de vaccinul anti-HPV, dar nu știu dacă mi s-a făcut”, a spus pacienta diagnosticată cu cancer de col uterin.
Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la creșterea vertiginoasă a numărului cazurilor de cancer de col uterin și recomandă vaccinarea înainte începerii vieții sexuale.
”Virusul HPV este principalul factor care determină cancerul de col uterin. El se transmite sexual și este bine de făcut vaccinarea înainte de începerea vieții sexuale”, a transmis Flavius Ovidiu Iordache, medic ginecolog.