Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că îl aşteaptă pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, la Kazan, în luna octombrie, pentru a participa la summitul BRICS, un bloc economic la care Turcia, stat membru NATO, doreşte să adere. 

“Îi transmit cele mai bune urări preşedintelui Republicii Turcia, domnul Erdogan. Îl aştept în Rusia, la Kazan. Cred că am planificat o întâlnire bilaterală pe 23 octombrie”, i-a spus liderul de la Kremlin preşedintelui Parlamentului turc, Numan Kurtulmus, aflat în vizită la Moscova.”Suntem foarte bucuroşi să dezvoltăm relaţiile noastre cu Republica Turcia în toate domeniile”, a continuat şeful statului rus, numind Rusia şi Turcia drept “buni vecini”.Ultima vizită a preşedintelui Erdogan în Rusia a avut loc în septembrie 2023, la Soci, la Marea Neagră.Turcia, care are relaţii uneori tensionate cu aliaţii săi occidentali, a anunţat la începutul lunii septembrie că a înaintat oficial o cerere de aderare la BRICS.

Klaus Iohannis, la ONU: “Uitaţi-vă la consecinţele globale teribile ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei”Numărând patru membri (Brazilia, China, India şi Rusia) la crearea sa în 2009, acestui grup de ţări emergente i s-a alăturat Africa de Sud în 2010 şi s-a extins în acest an pentru a include alte câteva state, inclusiv Egiptul şi Iranul, un partener economic şi diplomatic al Rusiei.Turcia, care a menţinut relaţii strânse cu Moscova în pofida ofensivei ruse din Ucraina, lansate în februarie 2022, este singurul membru al Alianţei Nord-Atlantice care şi-a exprimat dorinţa de a adera la această organizaţie.Un summit al organizaţiei va avea loc în perioada 22-24 octombrie în oraşul rus Kazan.În afară de preşedintele Erdogan, la summitul BRICS sunt aşteptaţi preşedintele chinez Xi Jinping, premierul indian Narendra Modi şi preşedintele iranian Masud Pezeshkian.Turcia, alături de ONU, a contribuit la stabilirea unui acord privind cerealele în vara anului 2022, care avea drept scop să permită exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, în pofida conflictului cu Rusia, care a denunţat acest acord un an mai târziu. 

Tensiuni maxime în Orientul Mijlociu. Șeful armatei israeliene le-a transmis soldaţilor să se pregătească pentru o posibilă “intrare” în Liban

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here