Victimele infracțiunilor grave ale căror vieți au fost compromise pot beneficia de o compensare de 3.600 de euro din partea statului. Banii pot fi folosiți pentru cheltuieli de strictă necesitate.
Ministerul Justiției a preconizat alocarea a 300 de vouchere, fiecare în valoare de 18.000 de lei, și intenționează să crească numărul acestora în anul următor.
Fondurile oferite victimelor pot fi utilizate exclusiv pentru acoperirea chiriei, asigurarea alimentelor, dar și pentru achiziționarea de îmbrăcăminte, încălțăminte, medicamente și tratamente medicale.
Cei care doresc să acceseze acest ajutor trebuie să contacteze o asociație non-profit acreditată sau să se prezinte la sediile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).
Aici, va fi elaborat un dosar ce va include documentele emise de autoritățile de cercetare și actele medicale necesare pentru a demonstra că viața victimei a fost pusă în pericol.
De asemenea, solicitanții vor completa un formular în care vor specifica nevoile urgente, detaliind modul în care intenționează să utilizeze banii.
Ulterior, dosarul va fi trimis instanței, unde judecătorii vor decide rapid dacă acesta este aprobat sau nu.
Victimele vor putea primi voucherele doar după această etapă, dar procesul de transfer al fondurilor pe card se desfășoară lent în prezent.
Utilizările admise pentru aceste fonduri sunt:
– chirie
– hrană
– îmbrăcăminte și încălțăminte
– medicamente și tratamente medicale
Sursa: Ministerul Justiției