Este o zi de foc pentru guvernanți. Decizii cruciale pentru profesori și elevi înainte cu câteva ore de greva generală ce va începe luni, 22 mai, potrivit anunțului sindicatelor din Educație. Premierul Nicolae Ciucă se întâlneşte duminică, la Palatul Victoria, cu sindicatele din Educaţie, pentru a discuta pe marginea revendicărilor acestora. Consultările încep la ora 14.00. Vor fi prezenți și liderul PSD – Marcel Ciolacu, precum și miniștrii Educației – Ligia Deca, al Muncii – Marius Budăi.
Este o zi crucială pentru elevii din toată țara. Aceștia află dacă luni, 22 mai, vor merge sau nu la școală. La ora 14.00, premierul Nicilae Ciucă și șeful PSD, Marcel Ciolacu, se întâlnesc cu profesorii pentru a discuta despre grila de salarizare și alte nemulțumiri care i-au făcut pe dascăli să anunțe de mâine greva generală, relatează Realitatea PLUS.
Liderii coalliției vor să detensioneze situația, însă reprezentanții sindicatelor spun că nu sunt siguri că pot opri acest protest. În plus, sindicaliștii din Educație vor soluții concrete, nu promisiuni, ca până acum.
Discuții la Guvern cu sindicatele din Educație au avut loc și zilele trecute, dar au eșuat. Au fost negocieri în ultima săptămână intre sidicate și partidele coaliției de guvernare, în paralel cu discuțiile dintre PSD-PNL și UDMR înainte de rotativă, până la 1 iunie, când Marcel Ciolacu ar trebui să preia șefia Guvernului. Mai multe runde de negocieri, cu scântei, au avut loc în ultimele zile între principalele partide ale coaliției, pentru a stabili componența și structura viitorului guvern.
Sindicaliștii au anunțat declanșarea grevei generale începând de luni, 22 mai, de la ora 8:00. Este prima grevă generală a profesorilor din ultimii 18 ani. Ultima a avut loc în noiembrie 2005 când ministrul de atunci – Mircea Miclea a și demisionat după ce nu a primit 6% din PIB pentru Educație și la câteva zile de la declanșarea grevei generale. Timp de trei săptămâni au protestat profesorii din preuniversitar și universitar. Greva s-a oprit după promisiunea de 4,8% din PIB și majorarea salarială de 12%.
Consultările dintre premierul Nicolae Ciucă și sindicatele din Educație încep la ora 14:00
Premierul Nicolae Ciucă se întâlneşte duminică, la Palatul Victoria, cu sindicatele din Educaţie, pentru a discuta pe marginea revendicărilor acestora.
Consultările sunt programate să înceapă la ora 14,00, potrivit Biroului de presă al Guvernului.
Sâmbătă, premierul Ciucă a precizat că soluţia pentru revendicările sindicatelor din Educaţie este în legea salarizării unitare.
“În consecinţă, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susţinerea coaliţiei pentru a realiza legea salarizării unitare şi reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL doreşte ca revendicările profesorilor să fie soluţionate de urgenţă, ca şi problema pensiilor speciale”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a anunţat că va participa şi el la negocierile de la Guvern, din respect pentru profesori şi pentru ca, luni, copiii să poată merge la şcoală.
“Educaţia a peste trei milioane de copii, dar şi veniturile a aproape 300.000 de angajaţi din învăţământul românesc sunt, evident, mult mai importante decât orice viitoare funcţie din Guvernul României! (…) Mâine voi fi prezent la Guvern, la negocierile cu sindicatele din Educaţie, din respect pentru cadrele didactice, dar şi pentru ca luni copiii noştri să poată merge la şcoală”, a scris sâmbătă Marius Budăi pe pagina sa de Facebook.
Este posibil să fie prezent și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, alături de miniștrii Muncii și Educației și liderul PSD – Marcel Ciolacu.
CARE SUNT REVENDICĂRILE SINDICATELOR DIN EDUCAȚIE
Sindicatele din Educaţie intenţionează să declanşeze luni greva generală. Aceștia au anunțat că greva generală va fi declanșată luni, 22 mai, de la ora 8:00.
Sindicaliștii anunță că cer salari idecente pentru profesori, mai ales pentru profesorii debutanți, care câștigă în jur de 2.400 de lei, iar alți profesori cu vehime de 20-30 de ani nu ajung să câștige mai mult de 3000 de lei, potrivit Realitatea PLUS.
CE CER SINDICALIȘTII DIN EDUCAȚIE:
– Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
– Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
– Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
– Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
– Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
– Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
– Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.